La situació actual que s’està vivint és inèdita i per aquest motiu és més que normal que es generin emocions negatives i altres efectes que abans no s’havien experimentat. No hi ha receptes ni passos estandarditzats que hem de seguir per poder afrontar d’una manera assertiva tot el que està passant, tot i així, posar atenció i consciència en les nostres emocions, en el nostre estat psicològic, ventilar i explorar de manera introspectiva, pot ajudar-nos a fer front a l’adversitat que se’ns presenta.
Quan ens trobem en una situació que ens ve de nou, s’activen els mecanismes d’alerta i d’afrontament que hem utilitzat al llarg de la nostre vida. A vegades però, la situació en sí ens supera i els nostres mecanismes no son suficients per poder sobrepassar l’adversitat. Les amenaces hi son, però a vegades ens poden remoure emocionalment, fent-nos sentir impotents, rabiosos, tristos (…), i la mala gestió d’aquestes emocions ens podem portar a conflictes tant interns com externs, baralles, discussions familiars, plor, atacs d’angoixa i pànic, dificultats en la comunicació i en l’empatia cap als altres, sensació de ser incoherent (…).
La vostra professió, tot i tenir una part tècnica i d’acció (indispensable en aquest moment) no pot desprendre’s del contacte entre persones (tant entre professionals, com amb els pacients i les seves famílies), i a la vegada aquest contacte, aquesta comunicació, no es pot deslligar de la part emocional, de la gestió de les emocions dels pacients, familiars i equip, i com a resultat d’aquesta interacció, de l’afectació a nivell personal.
La vostre tasca és més que fonamental en aquests moments. Ara més que mai és essencial reconnectar, retrobar el sentit per el qual esteu aquí, fent la vostre feina, ajudant a tots aquells que ho necessiten, brindant esperança i consol i acompanyant en el possible, les persones que realment necessiten la vostre presència.
Per aquest motiu és de gran importància posar consciència i treballar els estats emocionals de cada un de nosaltres, per poder protegir-nos i adaptar-nos al context actual.
Lluïsa Salvanyà
Psicòloga Equip EAPS Fundació Hospital
“Los profesionales sanitarios desempeñan su labor en contextos de ayuda a personas que se enfrentan a situaciones vitales altamente emocionales y estresantes, con una gran demanda hacia los profesionales tanto técnica como emocional”.
Cherniss, 1980
L’esgotament emocional i la sensació de no poder més es relaciona d’una manera clara amb l’alta demanda d’atenció, l’alteració de les condicions necessàries per una atenció de qualitat i per les baixes mèdiques dels vostres companys. Davant d’aquesta situació, és important, en primer lloc, reconèixer aquest sentiment i acceptar-ho com a natural, parar algun moment durant el dia, fer exercicis d’estiraments possibles en l’espai de treball (esquena, clatell, braços…), tancar els ulls o posar la mirada perduda, pot ajudar a disminuir el cansament quan no es pot disminuir el ritme de treball. En aquest cas, el recolzament entre companys és necessari; gestionar-nos i organitzar-nos entre les vostres companyes i companys, és fonamental per sentir que no estem sols davant de tot això, el patiment i el malestar hi son, tot i que són expressats i gestionats de maneres diferents. Aprofita descansos per desconnectar i parlar d’altres coses, no et deixis influenciar pels missatges massius relacionats amb el COVID-19.
Quan pleguis del teu torn de treball, intenta desconnectar (el màxim que sigui possible) de la informació relacionada amb la pandèmia, només posa atenció als canals d’informació validats i fiables.
L’angoixa global és alta i ens influencia a tots. Intenta cuidar-te a l’estar a casa, dedicar-te a les teves aficions que et facin sentir bé, per recuperar energia i intentar distreure la ment de tot l’estrès i pensaments relacionats amb la feina.
El Yoga o la meditació ajuden a la regulació del sistema emocional i de l’activació conductual així com a posar més consciència i coneixement en els estats psicològics interns.
Utilitza les TIC per connectar-te amb amics i familiars amb els que t’hi sentis a gust, amb els que hi confiïs, i sentis que pots ventilar de manera segura i respectuosa.
Lluïsa Salvanyà
Psicòloga Equip EAPS Fundació Hospital
“Ser tolerante no significa que comparta la creencia de otra persona. Pero significa que reconozco el derecho de otro a creer y obedecer a su propia conciencia.”
Victor E.Frankl
Les situacions d’estrès comporten neguit i aquest, irritabilitat i mal humor com a respostes normals tant en els professionals com en els familias. És important actuar de manera preventiva, és a dir, “abans de petar”. Posar consciència en com ens sentim just abans de que l’emoció ens superi, buscar aquelles línies, llindars, límits que cadascun tenim. Identificar els pensaments i els estats físics ens ajudarà.
Cal mostrar comprensió i empatia amb els pacients i familiars, que estan passant per una situació vital molt dura ens ajudarà amb el nostre mal humor alhora que ajudarà a que els pacients i familiars tinguin menys conductes hostils per la pròpia irritabilitat. Les característiques del Covid-19 fan que moltes de les persones que estan en estat greu ho hagin de passar sense els seus éssers estimats. Això pot comportar conductes hostils en els pacient i /o familiars, que seran menors si mostrem empatia i comprensió de la situació, a vegades és tan senzill com escoltar i no confrontar o contrariar al pacient/familiar, sovint el malestar disminueix quan la persona pot exterioritzar la seva queixa o preocupacions. No ens demana que tinguem una vareta màgica amb la qual puguem arreglar els problemes, sinó que l’escoltem i l’acompanyem.
Lluïsa Salvanyà
Psicòloga Equip EAPS Fundació Hospital
“Una reacción anormal a una situación anormal es el comportamiento normal.”
Victor E. Frankl
Experimentar por al contagi, tant propi com de transmissió als nostres éssers estimats és una reacció molt freqüent. Aquest sentiment es pot traduir en conductes més o menys conscients d’evitació de persones amb la malaltia o possibles portadores del virus. Reconeix el sentiment de por al contagi, és normal i natural… al fer-ho t’ajudaràs a mantenir-lo controlat. Mantenir-se informat de manera actualitzada sobre la malaltia, les vies de transmissió i les mesures de protecció ajudarà a mantenir la por sota control i evitar judicis i conductes errònies. Planifica les mesures de protecció davant la malaltia pels membres de la família i pacta les normes per protegir-vos.
Ens trobem en una situació límit, excepcional, tots els Hospitals tenen dificultats per garantir el subministrament de material, espais i recursos en general per fer front a l’amenaça.
Esteu intentant fer el que es pot amb allò que teniu, i és una tasca realment admirable. Els vostres pacients i la societat veu l’esforç que esteu duent a terme, no dubteu que es senten agraïts de comptar amb vosaltres.
Lluïsa Salvanyà
Psicòloga Equip EAPS Fundació Hospital
“Cuando ya no podemos cambiar una situación, tenemos el desafío de cambiarnos a nosotros mismos.”
Victor E. Frankl
La capacitat d’atenció i concentració és una de les capacitats que es veuen més afectades en situacions d’alt estrès. Busca estones per relaxar-te i fer meditació. Si no tens hàbit, pot ser un bon moment per practicar-ho. Busca tutorials a internet que t’ajudin. Identifica aquesta dificultat i sempre que sigui possible deixa passar una estona. Quan aquesta dificultat apareix és possible que el rendiment baixi fins que no hagi passat una estona. Aprofita per relaxar-te, abans de tornar a provar-ho.
Els equips sanitaris sou els més importants per fer front a aquesta crisi, cuidar-se no és un luxe, sinó una necessitat. En moments d’estrès és essencial aprendre a calmar la resposta fisiològica, quan la ment es perd en anticipacions negatives del futur, es produeix una activació de l’amígdala i és necessari calmar-la portant la teva ment en el moment present perquè en aquest moment estàs aquí, viu, fent que la teva tasca marqui la diferència en la vida dels demés.
Lluïsa Salvanyà
Psicòloga Equip EAPS Fundació Hospital
“Las habilidades de comunicación permiten controlar el desarrollo e intensidad de las alteraciones emocionales que aparecen en pacientes, en familiares y en los propios profesionales”
P. Arranz
La comunicació de males notícies sempre ha estat una part difícil i complida d’afrontar pels professionals. En aquest moment és més que habitual que ens impregnin sentiments de culpabilitat i d’impotència que potser ens porten a brindar informació difícil de comprendre, evitar la comunicació emocional i la gestió d’aquestes emocions, o inclús a no donar la informació per por a la reacció del pacient i els familiars. La falta d’habilitats en la comunicació ens pot portar a crear malestar al pacient i familiars i a nosaltres mateixos.
No oblidar la gran experiència que teniu a l’hora de treballar amb pacients diagnosticats amb un pronòstic terminal o de malaltia avançada i recordeu que sou persones que acompanyen a altres persones en moments de dolor i patiment, tant de bo poguéssim canviar la situació i el context actual, però quan no podem modificar el que ens envolta hem de trobar allò que sí que podem fer i que marqui la diferència en els altres.
Lluïsa Salvanyà
Psicòloga Equip EAPS Fundació Hospital
“La comunicación puede ser dolorosa, la incomunicación… mucho más.”
P. Arranz
Per brindar informació als pacients recorda:
Validar: Escoltar el que no està sent dit, els sentiments i les necessitats que no s’estan expressant, empatitzar amb el patiment de l’altre. No jutgem, no som insensibles a les emocions dels altres, no manipulem amb xantatges emocionals.
Preguntar: Preguntes obertes i focalitzades “Que és el que més us preocupa en aquests moments? Què creieu que podem fer per ajudar-los?
Escoltar: Escolta de manera activa, en presència. La ment ha d’estar en el moment present, no en els nostres pensaments.
Empatitzar: Sense judici. Som persones i totes patim.
Reforçar: Centra l’atenció en les habilitats i punts forts de la persona, en tot allò positiu que pots veure d’ella/s.
Lluïsa Salvanyà
Psicòloga Equip EAPS Fundació Hospital