El PECT “Mataró-Maresme: ecosistema d’innovació per a les ciutats cuidadores”, està orientat a la innovació, recerca i transferència de coneixement en la cura, l’atenció i la millora de la qualitat de vida dels col·lectius amb major vulnerabilitat i fragilitat, especialment gent gran i persones amb discapacitat.
La Fundació Hospital com a entitat beneficiària del PECT participa en el projecte amb l’ operació 5: Innolab Hospital de Sant Jaume i de Santa Magdalena, que compta amb 2 actuacions:
A1. Innolab: espai d’innovació amb 3 escenaris de simulació
A2. Sensorització d’habitatges per a col·lectius vulnerables
Cada vegada més s’observa que hi ha persones que viuen soles en el seu domicili, sigui de forma desitjada o no. En aquesta població trobem, entre altres, col·lectius de persones vulnerables o amb risc de vulnerabilitat a causa de l’evolució de les seves situacions clíniques quan tenen una malaltia crònica (perfils pre-fràgil i fràgil) o discapacitats/diversitat funcional, amb dificultats de salut mental i/o addiccions.
Aquests col·lectius cada vegada seran més nombrosos en l’àmbit urbà, i entre d’altres, es detecten importants necessitats de comunicació i de seguretat que no estan ben cobertes.
Es tracta d’un equipament d’innovació que s’orienta a desenvolupar prototips que permetin millorar l’actual model d’atenció a les persones que viuen soles i les que estan institucionalitzades en recursos substituts de la llar de forma permanent o temporal, incidint especialment en la seguretat i comunicació. Per a això, es preveu disposar d’un Innolab amb 3 escenaris de simulació:
- una llar o domicili convencional;
- una habitació de residència o de centre sociosanitari, i
- un espai de treball per fer reunions i consulta clínica individual i grupal. Pel que fa als escenaris 2 i 3, es preveu disposar d’un espai d’observació a través d’un vidre de visió unidireccional.
Es preveu incorporar sensorització i robòtica social en domicilis (entorn real) de forma que contribueixi a millorar l’actual model d’atenció a les persones que viuen soles i les que estan institucionalitzades en recursos substituts de la llar de forma permanent o temporal, incidint especialment en la seguretat i comunicació.
Testar i desenvolupar nous productes, models i serveis per a les persones que viuen soles especialment les que són més vulnerables o amb major risc de vulnerabilitat.