Coneix la Fundació
Coneix la Fundació
El primer hospital que existí a Mataró portava el nom de Santa Magdalena. Des de l’antigó, Santa Magdalena era tinguda per advocada celestial juntament amb Sant Roc i Sant Sebastià, contra la pesta.
La funció de l’hospital en aquella època, era la d’acollir els indigents malalts, així com els vianants i peregrins, a tall d’alberg. A Barcelona, coneixem de l’existència de diverses institucions de beneficència, com són l’Hospital de Sant Nicolau de Bari, fundat en el segle XII, per a peregrins i viatgers pobres, on s’hi allotjà Sant Francesc d’Assís durant el seu sojorn a Barcelona en l’any 1211, i els hospitals d’En Plegamans i el d’En Colom.
Llavors, Mataró era una vila petita. Segons el fogatge de l’any 1553, Mataró (només el nucli urba, sense comptar els seus agregats de Valldeix, Cirera, Mata i Traià) donà 204 focs, això vol dir que emprant un coeficient de cinc habitants per foc, a Mataró hi havia empadronades unes 1.000 persones aproximadament.
Com a punt de comparació, Barcelona, el Cap i Casal de Catalunya, la ciutat més gran del Principat, arribava al nombre de 6.432 focs, sense els seus agregats, equivalents a uns 38.000 habitants.
El nostre Hospital de Santa Magdalena estava situat al carrer de la Riera, en un casal que en el decurs dels anys, es va anar remodelant per a convertir-se en l’actual edifici de la Casa de la Ciutat o Ajuntament.
Sembla que l’hospital ocupava la primera planta de l’edifici, i que a la planta baixa hi havia una capella dedicada a la seva titular Santa Magdalena. En aquesta planta baixa també s’hi aplegava el Consell de la Universitat, encara que, com veurem més endavant, aquesta distribució es modificà mitjançant una reforma d’obres de la casa.
Aquesta capella disposava d’una entrada pel carrer d’en palau cantonada a la Riera. Només tenia un altar, sense reserva, però amb culte públic.
L’edifici de la capella i hospital de Santa Magdalena posseia un finestral adornat amb filigrana d’estil gòtica, en el qual hi havia esculpida la figura de la Santa. Anys a venir, aquest finestral fou traslladat a l’edifici veí de la nova seu de l’ajuntament al carrer de la Riera on rau encara.
En l’àmbit eclesiàstic, el govern d’aquesta Capella depenia del Rector de Santa Maria, la única parròquia que existia a Mataró.
L’Hospital era regit per uns administradors que nomenava la Universitat o Consell municipal de la Vila, que feia les funcions del que ara anomenem Ajuntament.
(dades extretes del Dossier Història de l’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, escrites sper Josep Mª Guanyabéns i Rodon, febrer 1995)
Fons Documental de l’Hospital Sant Jaume i Sant Magdalena
Actualment el fons Documental de l’Hospital Sant Jaume i Sant Magdalena s’ha unificat a l’Arxiu Comarcal del Maresme. S’està treballant per a fer una descripció del fons documental, la seva digitalització i posada en línia així com també seleccionant documents i elaborant materials per elaborar mostres i/o exposicions de l’Hospital Sant Jaume i Sant Magdalena en relació al rol que ha fet a la ciutat durant els darrers 5 segles d’història.
C/ St. Pelegrí, nº 3 – 08301 Mataró
Telèfon – 93 741 91 60
Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les cookies. Més informació
La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.